Foto: Tor Berntsen, adm. direktør i Kredinor
Foto: Tor Berntsen, adm. direktør i Kredinor.
 

Inkasso/Kredittbransjen i endring, på grunn av sterkere personvern i Europa

  • Kredinors Profffseminar 2015
 
Proffseminaret er rettet mot alle som har sine arbeidsfelt innenfor områdene kreditt, inkasso, jus og økonomi og er blitt et årlig høydepunkt for mange som har sitt virke innenfor disse fagområdene. Det var ca 250 deltakere på årets seminar i Tromsø (det 28 i rekken), noe arrangementskomiteen i Kredinor var meget godt fornøyd med.
 

Solid faglig program og sosiale høydepunkter

Deltakerne fikk oppleve foredragsholdere med variert og solid ekspertise innenfor sine respektive fagfelt og, som alltid, sosiale høydepunkter og nettverksbygging. Proffseminaret ble åpnet av Kredinors adm. direktør, Tor Berntsen. Han benyttet også anledningen til et lite sideblikk på Inkasso-Norge. Han overlot så stafettpinnen til årets konferansierer: Anne Rimmen.
 

Foredragsholdere

Her kunne Kredinor i år skilte med Hilde Frafjord Johnson, Jesper Roine, Jan-Frode Janson, Anne Grethe Solberg, Stefan Hyttfors, Bjørn Erik Thon, Thor Haugnes og Ailo Gaup. Hver på sin måte interessante og inspirerende. For undertegnede gjorde spesielt Anne Grethe Solbergs foredrag inntrykk.
 

Kredinors egne foredragsholdere

Baard Sig. Bratsberg og Tor Berntsen leverer alltid interessante kreditt/inkassofaglige foredrag. I tillegg bidro Kjetil Vangsnes, advokat i Kredinor. Denne gang med foredraget «Inkassosakers irregulære handlingsforløp – nytt fra rettspraksis». Magnus Solstad, analysesjef i Kredinor og Christopher Vogt, avdelingsleder i Kredinor, bidro med foredraget «Hvordan motivere langtidsskyldnere til å betale – utviklingstrekk og tall».
Avslutningsvis skal nevnes at Robert Stoltenberg (og alle hans alter egoer !) loset oss mer enn vel gjennom den flotte festmiddagen, inkludert underholdning av Halfdan Sivertsen og Gabrielle. Kredinor hadde i år gjenoppfrisket tradisjonen med å utdele en kredittpris til en av sine kunder. Årets vinner ble Tore Andresen fra Norwegian Bank. Credit News gratulerer! Kredinor- og Clarion Hotel The Edge i Tromsø, har all ære av å ha gjennomført et flott Proffseminar. PS: Dagen før hadde Kredinor invitert til Get Together - nordnorsk aften, på Scandic Ishavshotel. Veldig mange har tatt turen dit og angret neppe på det.
 

Et lite sideblikk på Inkasso-Norge – her i Tromsø akkurat nå

Etter å ha ønsket velkommen til årets Proffseminar tok Kredinors administrerende direktør, Tor Berntsen, et lite sideblikk på Inkasso-Norge. Han kom, blant annet, inn på dette:
Kredinor vil, i 2015, innfordre circa 5,6 milliarder for sine medlemmer. Skyldnergruppen 26-33 år øker mest i Kredinor (mye telecom). De med betalingsanmerkning skylder i snitt 175.000,- kroner. Kredinor har gode allianser i utlandet. Inkasso og kredittbransjen er i endring, på grunn av styrkingen av personvernet i Europa. Reglene for sammenstilling/behandling av persondata blir strengere. «Retten til å bli slettet» er viktig. Data Protection Regulation, en forordning også gjeldende for Norge. Implementeres i 2017. Inkasso påvirkes av samfunnsutviklingen. Hva vil påvirke inkassobransjen ? Inkasso/gjelds-situasjonen i Norge, EUs personvernregulering, gjeldsregister, Statens inkassovirksomhet, oppfatningen av inkassobegrepet i samfunnet (omdømme), gebyrer og kostnader, håndtering av omtvistede krav, digitalisering.
 
Foto: Styreleder i Kredinor og Virke Inkasso, adv. Baard Sig. Bratsberg
Foto: Styreleder i Kredinor og Virke Inkasso, adv. Baard Sig. Bratsberg.
 

Avtale og kredittrettslige utfordringer i forbindelse med «Tingenes internett»

 
“Billions and billions of devices”…. Den neste store teknologibølgen er over oss. Internettbasert.
«We haven`t seen anything yet». Vi er stjerner I vårt eget realityshow. «Information that moves with you». Ny teknologi og nye prosesser skaper rettslige utfordringer:
  • Krav ved avtaleendring (når produktet endres, presisjonspunkter)
  • Ansvarsdeling og produktansvar (med en helt annen dimensjon i forbindelse med internett)
  • «Security by design» (hvem har ansvaret ?)
  • Produktansvaret, Ansvarsgrunnlaget, Hvilken erstatning kan kreves ?, (forsikringsforhold, hvem eier dataene?)
  • Automatiske avtaler i løsninger
 
Foto: Leder i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.
Foto: Leder i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.
 

Personvern og Tingenes internett

Leder i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, holdt et interessant foredrag på Kredinors Proffseminar og snakket om utviklingstrekk i personvernet, terror og overvåking, sosiale medier, tingenes internett og big data. Datatilsynet er både tilsyn og ombud. De skal medvirke til at enkeltpersoner ikke blir krenket gjennom bruk av opplysninger som kan knyttes til dem. Datatilsynet er et uavhengig forvaltningsorgan administrativt underordnet Kongen og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
  • Hva er egentlig personvern ? Personvern anno 2015
  • Personvern = Retten til privatliv
  • Innebygd personvern. EUs nye personvern-forordning
  • Personvern handler om at man har grenser for hvor nært innpå seg man vil slippe andre. Retten til privatliv har en verdi som er vanskelig å måle. Mange av oss ser verdien først når personopplysninger er på avveie og vi opplever at vår integritet er truet
  • Personvernprinsippene har sitt utgangspunkt i en europarådskonvensjon, retningslinjer fra OECD og EU sitt personverndirektiv
 

Hva er personopplysning ? (lav terskel)

Personopplysning er en opplysning eller vurdering som kan knyttes til deg som enkeltperson, slik som for eksempel navn, adresse, telefonnummer, e-postadresse, bilnummer, bilder, fingeravtrykk, irismønster, hodeform (for ansiktsgjenkjenning) og fødselsnummer (både fødselsdato og personnummer). Kilde: datatilsynet.no
 

Et styrket personvern i årene fremover ?

Det er i hvert fall nye regler i vente fra EU. Vesentlige endringer er varslet.
 

Så hvilke råd kan Datatilsynet gi til vokterne som skal vokte seg selv?

Jeg mener dette er enkelt. Ta i bruk løsninger som har innebygd personvern og still det som krav til leverandører, gjør en vurdering av konsekvensene for personvernet, og vurder om det går an å anonymisere personopplysningene. Kilde. Datatilsynet.no
Se også rapporten «Det store datakappløpet» (Fersk rapport fra Datatilsynet)
Sjekk også ut www.dubestemmer.no - en nettside der unge (og voksne) kan lære mer om personvern og nettvett.
Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven). Se lovdata.no
 
 
Kredinors Profffseminar 2015
 
 
 

CreditNews: Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm

 
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2009 Credit News - Org.nr.: 988 295 515 MVA
 
Follow Credit_News on Twitter