Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 26.04.2024
Foto: Kredinors bransjeansvarlige, Håkon Olaussen.

Kredinor: Endringene i Energibransjen vil føre til redusert lønnsomhet for bransjen

Kredinor arrangerte Energiseminaret 2016, den 11. og 12. mai

Energiseminaret er skreddersydd for de som arbeider i grensesnittet mellom strøm og innfordring og er en viktig arena for faglige oppdateringer og framtidsutsikter. Credit News har skjønt at det skjer endringer innenfor energibransjen som blant annet innebærer overgang til en felles fakturaløsning. Kredinor tror overgangen til en felles regning fra nett- og kraftselskapet vil føre til redusert lønnsomhet for energibransjen. Credit News tok en prat med Kredinors bransjeansvarlige, Håkon Olaussen, for å høre mer om dette.

Håkon, kan du utdype dette litt nærmere ? Ja, det er mye positivt med innføringen av de nye endringene som medfører at forbrukerne får 1 felles regning fra nett og kraftselskapet, men for en allerede presset energibransje er det også negativt. På hvilken måte ? Endringene vil medføre redusert lønnsomhet fordi de ikke har de samme sanksjonsmulighetene som før overfor strømkunder som er trege betalere eller misligholder det de skylder til sin kraftleverandør.

Hvem står bak dette ? Modellen Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) legger opp til, medfører at kraftselskapene nå må ta på seg større risiko enn tidligere ved at de overtar eierskapet også for nettfakturaen. Dette vil medføre økt tap for kraftselskapene, fordi man i den nye markedsmodellen på sikt vil tape stengeretten for store deler av misligholdet. I den gamle fakturaløsningen hvor nettselskapene stod for inndrivingen, bidro stengeretten til at det ble svært lave tapsavsetninger for en samlet kraftbransje. Hva skjer med stengeretten ? Med den nye modellen for gjennomfakturering, hvor kraftselskapene overtar eierskapet til nettfakturaen, har ikke kraftselskapet lovhjemmel til å utføre stenging.

Hva vil dette kunne bety økonomisk for deres oppdragsgivere? Kredinor har beregnet ut fra egen inkassoportefølje, at de vertikalintegrerte kraftselskapene på kort sikt vil måtte estimere en reduksjon i løsningsgrad pålydende 8 % grunnet de nye endringene. Dette er tilbakeført kapital av mottatt kapital til inkasso. Omregnet i kroner for oppdragsgivere som behandles i Kredinor sin inkassoportefølje, vil dette medføre en reduksjon i tilbakeført kapital på flere titalls millioner kroner på årsbasis, som igjen vil påvirke årlig tap i negativ retning. Dette vil flere selskaper merke godt på bunnlinjen.

Hvordan forholder Kredinor seg til dette ? Kredinor har de siste 4 – 5 årene tilpasset betalingsoppfølgingen og inkassorutinene slik at vi kan bidra til å forebygge lavere lønnsomhet. Evnen til å samle, analysere og bruke misligholdsdata i betalingsoppfølgingen, innebærer at tiltakene vi iverksetter gir bedre effekt og en høyere løsningsgrad, enn om alle behandles statisk og likt. Kjernen i dette er gode IT-verktøy og høy analytisk kompetanse koblet med effektive oppfølgingsløp mot enkeltkunder og kundegrupper ut fra hvilken «betalertype» eller «misligholdskategori» de befinner seg i. På denne måten vil Kredinor over tid kunne bidra til å kompensere det økte tapet som de nye rammebetingelsene vil påføre kraftselskapene, sier Håkon Olaussen avslutningsvis til Credit News.  

20.05.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA