Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 26.04.2024
Foto: Advokat i Kredinor, Kjetil Vangsnes.

BankID – uaktsomhet til besvær?

Ansvar ved andres misbruk av BankID: Advokat i Kredinor, Kjetil Vangsnes, med foredrag på Kredinors Fagdag for Bank/Finans

Hvem må betale når noen inngår låneavtale med din BankID? BankID brukes i dag til langt mer enn å logge inn i nettbanken og betale regninger, det er også en elektronisk legitimasjon. Lånedokumenter/gjeldsbrev signeres med BankID, du kan søke om barnehageplass og bytte fastlegge med BankID, og i Altinn kan du i dag bruke BankID til å få tilgang til 1200 tjenester.

Det er økte tap som skyldes at kundens innloggingsmekanisme er blitt stjålet og misbrukt. Tall fra Finanstilsynets ROS-analyse 2014 viser en markant økning i tap fra 2013 til 2014. Hovedpoenget med BankID er å bevise at du er deg. Når du har bevist dette, er det i utgangspunktet ingen grenser for hva som kan skje i andre enden. Datatilsynet har i media ytret bekymring for BankId-sikkerheten, derunder mangelfull ID sjekk ved utlevering av BankID i Post i butikk. Dette gjaldt imidlertid 15 av 150000 utleveringer i 2014!. Det er nok imidlertid mange av disse tilfellene som skyldes at innehaveren allerede har gitt fra seg nøkkelen på innsiden og muliggjort videre misbruk.

Hva regulerer ansvaret ved misbruk ? For å avgjøre hvem som har ansvaret når BankID først er misbrukt, må vi se på den inngåtte avtalen mellom utstedende bank og innehaveren av BankID, og supplere og eventuelt utfylle denne med gjeldende lover. Finansavtaleloven har regler som begrenser ansvaret ved andres misbruk ved uautoriserte betalingstransaksjoner, typisk ved misbruk av bankkort.

Kredinor har ved en rekke saker fått slått fast at du ved å ikke passe godt på din BankID (sikkerhetsbrikke/personlig passord,) kan du komme i et erstatningsansvar overfor banker som gir lån til «deg» basert på andres misbruk av din BankID.

Erstatningsansvaret gjelder hele beløpet/det gitte lån uavhengig av begrensningene som er angitt i finansavtaleloven §35. Advokat Vangsnes sin argumentasjon er at andres misbruk av BankID som elektronisk legitimasjon ikke er en «uautorisert betalingstransaksjon», slik at begrensningene i §35 ikke kommer til anvendelse. Hvor grensen for uaktsomheten går, jobber Kredinor med å få avklart.

28.04.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA