Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 08.05.2024
Foto: Anette Huseby Analysesjef Lindorff.

Utrygt for de unge

For andre kvartal på rad øker betalingsproblemene blant unge skyldnere. Lindorff følger denne utviklingen nøye, og gir her noe av forklaringen på hvorfor denne skyldnergruppen sliter igjen.

Unge skyldnere definerer vi som personer mellom 18 og 25 år med betalingsproblemer. På 1990-tallet og 2000-tallet økte antall saker for denne gruppen i misligholdstatistikkene. En del av forklaringen var at mange nordmenn fikk bedre og enklere tilgang til kreditt. LINDORFF SÅ FLERE uheldige konsekvenser ved denne utviklingen. Først, og viktigst, er at betalingsvansker i ung alder ofte har en tendens til å forplante seg videre i livet. Dette kan være uheldig både for den enkelte og for samfunnet. Dårlige betalingsvaner kan ødelegge for muligheten til å få lån på et senere tidspunkt. Videre betød denne utviklingen at kredittrisikoen ble høyere. DE ALVORLIGE ringvirkningene har også gjort myndigheter og relevante organisasjoner mer opptatt av unge skyldnere.

I 2011 STARTET Lindorff et initiativ som spesielt hadde til hensikt å hjelpe unge skyldnere. Først i Norge, og like etterpå i Sverige, der man hadde sett en tilsvarende trend. Blant annet ble det utarbeidet en rekke råd som fortsatt er åpent tilgjengelig på tagrepidag.no. Flere andre initiativer har også hatt unge mennesker og privatøkonomi som fellesnevner. ARBEIDET GA RESULTATER. I perioden fra 2011 til 2014 falt andelen med betalingsanmerkning i den yngste skyldnergruppen. I stedet er det de eldste skyldnergruppene (over 60 år) som har fått mer oppmerksomhet for økende mislighold.

NÅ ER DET GRUNN til å være på vakt igjen. De siste kvartalene har vi registrert et økende antall personer under 25 år med betalingsanmerkning. Antall betalingsanmerkninger har økt med 12 prosent i aldersgruppen under 25 år. Blant de under 20 er det svært få saker og ingen økning, så problemene er først og fremst knyttet til aldersgruppen mellom 20 og 25 år. BLANT DE SOM har betalingsanmerkning, ser vi at hver enkelt får flere krav å stri med. I aldersgruppen 20–25 år ser vi at hver person i gjennomsnitt har 3,9 betalingsanmerkninger, mot 3,6 saker i slutten av 2014. Antallet er imidlertid fortsatt lavere enn for eldre skyldnergrupper.

HVA ER ÅRSAKENE til forverringen? Den generelle tilgangen på kreditt fører også til at unge mennesker tar opp mer gjeld. Mange unge føler seg nok tvunget til å tøye den privatøkonomiske grenser for å komme seg inn i boligmarkedet. Mange unge mangler også en privatøkonomisk buffer. Da er man mer sårbare dersom uforutsette ting oppstår. HVILKE REGNINGER er det som havner i søppelkassa? På dette området er tendensen den samme for unge skyldnere som for andre grupper. Over halvparten av inkassosakene er knyttet til enten telekom, retail eller usikret kreditt, for eksempel kredittkort eller forbrukslån. Noen mindre forskjeller er det dog grunn til å være oppmerksom på. Unge skyldnere har noe høyere eksponering mot telekom. Det samme gjelder krav knyttet til forsikring og offentlige tjenester.

DEN GODE NYHETEN er at beløpene er lavere i de sakene der unge skyldnere er involvert. I Lindorffs statistikker ser vi at gjennomsnittlig beløp i hver sak er rundt 12.900 kroner. For de andre skyldnergruppene er gjennomsnittlig beløp nær dobbelt så stort (25.300 kroner).

Les mer - Lindorffanalysen 2. utgave 2016

01.06.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA