Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 26.04.2024

Mens vi venter på at det skal bli verre

- På tross av oljenedturen ser vi ikke noen kraftig mislighold s økning på nasjonalt nivå. For enkelte geografiske områder og bransjer begynner derimot bildet å bli mer utfordrende.

En del bransjer sliter mer med å betale regningene enn tidligere, og denne utviklingen har vært relativt konsistent de to siste årene. Bygg og anlegg, ingeniører, konsulenter, bemanning og IT er bransjene med den sterkeste misligholdsøkningen. Flere av disse bransjene er såkalte støtte bransjer, som lider av at de store olje­ og oljeserviceselskapene har kuttet kostnader. Mens de store selskapene i de samme bransjene følger opp med egne kostnadskutt, ser vi at de mindre selskapene ikke alltid har den samme fleksibiliteten og dermed havner i betalingsvansker. Bygg og anlegg, ingeniører, konsulenter, bemanning og IT utmerker seg også med kraftig vekst i antall konkurser. På den positive siden ser vi at det ikke er noen sterk økning i antall konkurser innen varehandel, samt i hotell­ og restaurantnæringen, som tradisjonelt har vært store bransjer med høy konkursandel. Økningen i antall konkurser har de siste to årene ligget på ca. fem prosent i kvartalet. Etter at man de to foregående årene så en tilsvarende nedgang i etterkant av finans krisen.

PÅ OVERORDNET NIVÅ er en stor andel av konkursøkningen drevet av endringen i revisjonsreglene. Vi har i perioden etter denne endringen sett en oppblomstring i antall aksjeselskaper som ikke har revisjons plikt. FOR DE STØRRE SELSKAPENE ser vi foreløpig bare en liten økning i antall konkurser. Dersom det kommer en sterkere vekst i konkursandelen blant disse, vil det føre til at tapene øker. Vår bekymring fremover er at en mer krevende økonomi fører til at flere større selskaper går konkurs, noe som i så fall vil føre til både økt arbeidsledighet og økt mislighold blant underleverandører og privatpersoner.

FOR PRIVATPERSONER er det fortsatt Finnmark som har den høyeste andelen av befolkningen med anmerkning med 7,7 prosent, etterfulgt av Østfold med 7,1 prosent. I den andre enden av skalaen ligger Sogn og Fjordane med 3,2 prosent og Rogaland med 4,1 prosent. GITT OLJESEKTORENS UTVIKLING og økningen i antall arbeidsledige, er det spesielt Rogaland og omkring liggende fylker vi har fokus på. Vi ser at både Rogaland og Hordaland har en økning i antall betalingsanmerkninger på rundt ti prosent det siste året, noe over landsgjennom snittet. Utviklingen er mest bekymrings verdig i sørlands fylkene Aust­ Agder og Vest­Agder og i Nordland. Kuttene i oljeindustrien har truffet Agder­fylkene hardt, noe som har ført til økende arbeidsledighet og mer mislighold.

LINDORFFS EGNE INKASSOTALL gir oss informasjon om utviklingen i antall inkasso saker, det vil si mislighold som skjer på et tidligere stadium enn når man blir registrert med betalingsanmerkninger. Også i denne statistikken er det Sør landet som har den største økningen i mislighold. Dette tyder på at utviklingen vil fortsette også de kommende kvartalene.

SAMTIDIG ER DET VIKTIG å understrekke at vi ikke ser noen misligholdsvekst av betydning på nasjonalt nivå, på tross av økt usikkerhet i norsk økonomi. Vi har som nevnt begynt å se en økning i enkelte regioner, og tror denne utviklingen vil forsterke seg frem over. Noen sterk misligholdsøkning for venter vi ikke så lenge arbeidsledigheten er moderat, renten lav og boligprisene holder seg høye.

Les mer - Lindorffanalysen 3. utgave 2015

16.11.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA