Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 26.04.2024
Foto: Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Moderat motbakke

- I starten av året ventet norske bedriftsledere en økning i både konkurser og konsumenters mislighold. Begge deler har slått til. Lyspunktet er imidlertid at økningen har vært moderat.

Fjoråret var et vendepunkt for privatpersoners mislighold. Vi opplevde en økning i misligholdet etter flere år på rad med en fallende trend, og i år fortsetter økningen. Dette er i tråd med våre forventninger ved inngangen til inneværende år. Vi i Lindorff har flere ganger signalisert et trendskifte for misligholdsutviklingen blant annet innen postordre, kredittkort og bilfinansiering noe som har vært et varsel om mer utfordrende tider. Forventningen har vært den samme i næringslivet. Da Lindorff for et knapt år siden gjennomførte en rundspørring blant finansdirektører og andre næringslivstopper i flere europeiske land, svarte et flertall at de ventet en økning i konsumentenes mislighold. De aller fleste ventet en moderat økning, og ingen brå forverring.

I samtlige av årets tre første kvartaler har det vært flere skyldnere med aktiv sak enn det var i året før. Men økningen har vært moderat. Antall skyldnere har i gjennomsnitt vært drøyt to prosent høyere målt mot samme kvartal året før, mens antall saker har vært nærmere tre prosent høyere.

Økningen i antall foretakskonkurser har vært som forventet ved inngangen til året. Vi må fem år tilbake for å finne et høyere konkursnivå enn det vi har i dag. Det henger hovedsakelig sammen med at det er blitt opprettet flere nye aksjeselskaper de siste årene. Også her er det enkelte grupper som er mer utsatte enn før. Det gjelder blant annet selskaper innen bygg og anlegg, faglig vitenskapelig tjenesteyting og forretningsmessig tjenesteyting.

Utviklingen innenfor «relativt nye» skyldnergrupper har kanskje ikke vært like forventet. Veksten i antall eldre skyldnere har nærmest vært eksplosiv, riktignok fra et lavt nivå. Personer over 55 år er den skyldnergruppen som vokser raskest i Norge i dag. Dessuten får vi inn flere saker knyttet til personer med høy inntekt. Når disse personene får betalingsproblemer, er det oftere huslån, billån eller leasing av bil som ikke blir betalt. Vi følger utviklingen tett, og mener både kunder og andre som følger norsk økonomi bør være oppmerksom på dette.

Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS

Les mer - LINDORFFANALYSEN 4. UTGAVE 2014

17.12.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA