Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 26.04.2024
Foto: Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Høst i luften?

- Media melder at høsten er i ferd med å sette inn i norsk økonomi, med lavere oljeinvesteringer og høyere arbeidsledighet. Lindorff ser så langt få tegn til denne temperaturendringen.

Vestlendingene har blitt bedre til å betale regningene sine det siste året, mens misligholdet på det sentrale Østlandet har økt. Innbyggerne i Sogn og Fjordane er fortsatt Norges flinkeste betalere, men også Hordaland og Rogaland har blitt betydelig bedre de siste 12 måneder. Buskerud utmerker seg derimot med en negativ utvikling, både for bedrifter og privatpersoner. På et overordnet nivå ser vi at antall inkassosaker øker, men at det misligholdte beløpet samtidig blir lavere.

Økningen i misligholdet fortsetter blant dem som er over 60 år, en bekymringsfull utvikling som vi følger tett. Samtidig vet vi at mange nordmenn mellom 25 og 50 har en høy lånebelastning, noe som gjør dem ekstra sårbare for vanskeligere tider. Vi ser dessuten en viss økning misligholdet på kredittkort og billeasing uavhengig av alder, men det er fortsatt på relativt lave nivåer.

Norge har de siste 10-årene blitt stadig mer internasjonalt, noe vi også ser i inkassoutviklingen. Stadig flere norske krav må kreves inn i utlandet, og vi jobber nå med saker til en verdi av 2,2 milliarder kroner i 164 land. Dette er en dobling på de siste 4 årene. Hovedgrunnen til økningen, er at flyttemønsteret endrer seg. Mange utenlandske statsborgere som har vært i Norge noen år flytter videre, samtidig som nordmenn stadig oftere flytter utenlands. En nedkjøling av norsk økonomi kan føre til at flere vil søke jobbmuligheter i utlandet, slik at denne utviklingen fortsetter i samme takt.

Norsk næringsliv går fortsatt veldig bra, men vi ser at de svakeste aksjeselskapene begynner å slite litt mer enn tidligere. De fleste er små selskaper med relativt liten egenkapital, og bransjene varehandel og hotell/restaurant er mest utsatt. Geografisk er det på Østlandet at mislighold og antall konkurser stiger raskest, men unntaket er Oslo. Hovedstaden har sammen med Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal lavest konkursandel i Norge.

Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Les mer - Lindorffanalysen nr.3 - 2014

05.10.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA