Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024

Coronaviruset svekker krona og globaliseringen går tilbake

- av Elisabeth Holvik, Sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen

En effekt av Coronaviruset er at både tilbud og etterspørsel faller. Folk handler mindre og varer kommer ikke ut av Kina. Dermed kjøles hele økonomien ned, og dette fører til deglobalisering, altså at globaliseringen reverseres. Det skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 i sin siste månedsrapport. Som så ofte før, er den lille, norske krona utsatt.

Økonomi handler i bunn og grunn om tilbud og etterspørsel. Noen må kunne levere en vare og noen må ønske å kjøpe den. Ellers skifter ikke penger hender, og det økonomiske hjulet går ikke rundt.

I flere tiår har det stadig større økonomiske hjulet gått fortere rundt, ikke minst fordi Kina har bidratt. Utbruddet av Coronavirus (Covid-19) betyr at varer blir sittende fast i Kina på grunn av karantener og begrensninger innført som tiltak mot smitte. Fabrikkene trenger ikke produsere så mye, for lageret hoper seg opp. Akkurat nå kan vi faktisk måle mindre forurensing fra kinesiske fabrikker. Altså svekkes den ene siden av en handel, nemlig tilbudssiden. Nylig stengte den første norske fabrikken ned produksjon og permitterte de ansatte etter at de ikke lenger fikk deler fra Kina.

Samtidig ser vi at etterspørselen går ned. Bilsalget er alltid en god indikator, og i Kina gikk dette rett til bunns i februar. Flere holder seg hjemme fra restauranter, reiser kanselleres og forbruket går ned.

Hvor dyp og langvarig nedturen blir avhenger av hvor raskt en får kontroll over spredningen, og hvor raskt det går før Kina får i gang leveranser av varer. Frykten for viruset kan være vel så smittsomt som selve viruset, og frykt sender børsene ned. Kilde: blogg.conecto.no

Les mer

19.03.20
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA