Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 19.04.2024
Foto: Owe Rud, redaktør og partner i Credit News

Owe Rud: Ny inkassolov – hva blir effekten ?

En arbeidsgruppe nedsatt av Justisdept. har siden høsten 2018 arbeidet med å revidere inkassoloven fra 1988. Rapporten er nå publisert. Undertegnede, som har jobbet (for fordringshavere), on/off med inkassobransjen helt siden 1980, hilser naturligvis en ny inkassolov velkommen.

Hvordan den nye loven vil slå ut for inkassobransjen som sådan gjenstår jo å se men ytterligere konsolidering og avskalling er ihvertfall høyst sannsynlig. Det er, blant annet, foreslått store endringer i salærreglene, særlig for inndriving av småkrav under 500 kr. Det er estimert at forslagene samlet sett vil redusere inkassobransjens salærinntekter med om lag 50 % for denne type krav.

Hva angår inndriving av større krav foreslås det noe mindre salær-reduksjon. Sånn sett anerkjennes altså arbeidet som inkassobransjen gjør ifm inndriving av større krav. Etter mittt syn vil en 50% reduksjon i inkassosalærene, ifm inndriving av småkrav, medføre at inkasso-håndverket forsvinner, helt og holdent. Jo da, inkasso-håndtverket har naturligvis lenge vært på vikende front, ifm inndriving av småkrav, på grunn av teknologiutviklingen, men nå forsvinner det nok sannsynligvis for godt.

Hvordan dette kan være godt nytt for skyldnere med dårlig råd, har jeg litt problemer med å se. De beste løsningene finnes jo vanligvis ved at man kommuniserer på en god og, ikke minst, menneskelig måte.

Det gjenstår å se om skyldnere med dårlig råd vil få det vanskeligere- og faktisk få flere inkassosaker mot seg. Etter mitt syn er det dessverre ikke usannsynlig. 28.01.20, Owe Rud, Credit News.

28.01.20
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA