salgfaktura@lindorff.com Lindorff Faktura

Kredittprofilen

Credit News snakker med mennesker i forskjellige bransjer, bedrifter og stillinger om deres erfaringer og tilværelse i- og rundt kredittfaget. Pengestrøm, kredittid og likviditet er av de viktigste stikkordene. Fra og med høsten 2007 vil altså Kredittprofilene bli liggende åpne en stund, før de flyttes over til abonnementsidene. Der blir de imidlertid til gjengjeld liggende lenge, fordi mye av disse kredittfaglige erfaringene knapt går ut på dato. Sammen med den informasjon som ligger i spalten "Kredittsjefen svarer på 20 kredittspørsmål" vil dette etterhvert utgjøre en kredittfaglig erfarings/informasjonsbank av enorme dimensjoner.
Kredittprofilen – Kredittsjef Kurt André Askeland, Ahlsell Norge AS

- hva blir den største utfordringen for norske Kredittsjefer fremover ?

Jeg tror at en av utfordringene som ligger foran oss nå er å ruste oss for justeringer i markedet. Kurvene i bla boligmarkedet har pekt oppover i flere år nå og mest sannsynlig så vil dette bli korrigert, med alle de utfordringer som det medfører for både kunder og ansatte.

Litt generelt om Ahlsell, innledningsvis ?

Ja, Ahlsell er i dag en av de største grossistene på VVS, Elektro og VA. Ahlsell kjøpte opp Stavanger og Bergen Rørhandel i 2005 og det er disse 2 selskapene som er kjernen i Ahlsell. Man har og kjøpt opp firmaer som Nexans Distribusjon og K Lund i Trondheim. Ahlsell består i dag av ca 800 ansatte i Norge, vi har 50 proffsentere fordelt over hele landet og hovedkontoret er plassert på Forus. Varene distribueres utfra hovedlageret vårt på Gardermoen. Salgsinntektene i 2012 var på 4,141 mrd kroner, med et resultat på 142 mill.

Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Kredittsjef_Kurt_Andre_Askeland_Ahlsell_Norge_AS.php
Kredittprofilen – Kredittsjef Reidar Setnes, Aass Bryggeri

- Reidar, hva blir den største utfordringen for norske Kredittsjefer fremover ?

Det viktigste fremover er å holde seg oppdatert innenfor fagområdet, se på nye løsninger og være positiv til endringer. Kredittsjefer må videre være veldig opptatt av godt samarbeide med salgsavdelingene og må være med å påvirke salgsprosessen på en ryddig og positiv måte.

Litt generelt om Aass Bryggeri innledningsvis, Reidar ?

Ja, Aass Bryggeri er i dag en moderne industribedrift med dype røtter i gamle øltradisjoner. Kultur er en vesentlig del av vår identitet og vi ser det som vår oppgave å høyne ølets status i Norge. Måtehold og drikkekultur var vesentlig for de gamle nordmenn. Øl er verdens eldste drikk, den mest utbredte og også den mest anvendelige - brukt på riktig måte.

Når det gjelder mineralvannsproduksjonen, så startet den i 1869 og er fremdeles et viktig område for Aass Bryggeri. I tillegg til å være medeier av A/S Solo, produseres egenutviklede brusvarianter samt vann med kullsyre. Salgsinntektene i 2010 var på 690 millioner kroner, med et årsoverskudd på 17,4 mill.
Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Kredittsjef_Reidar_Setnes_%20Aass_Bryggeri.php
Kredittprofilen – Kredittsjef Camilla Lyngmo Solberg, Bring Cargo AS

- Camilla, hva er din viktigste oppgave som leder for kredittavdelingen?

Min viktigste oppgave er å påse at konsernets kredittpolicy blir fulgt og selvfølgelig begrense tap på fordringer. Avdelingen skal være en rådgivende part til de selskapene vi forestår innfordring for, eks. kredittsjekk av kunder, betalingsbetingelser og bistand til juridiske problemstillinger rundt innfordring. I tillegg skal vi sørge for at alle deres kunder blir godt mottatt når de henvender seg til oss.

Aller først, Camilla, kan du fortelle oss litt om Bring Cargo AS ?

Ja, Bring Cargo AS har en lang historie og har sitt utspring i Nor-Cargo AS tilbake til 1979. I 2004 kjøpte Posten, Nor-Cargo AS, det ble i den forbindelse opprettet en shared service funksjon for alle Nor-Cargo selskapene i forbindelse med at man sentraliserte økonomifunksjonen. Fram til 2008 var vi kjent under navnet Nor-Cargo AS, i forbindelse med Postens satsning på transport og logistikk ble flere virksomheter samlet under Bring navnet. Bring skal være en samarbeidspartner med bedriftsmarkedet hvor vi leverer tjeneste som godsframføring og tilhørende logistikkløsninger.

Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Kredittsjef_Camilla_Lyngmo_Solberg_Bring_Cargo_AS.php
Kredittprofilen – Kredittsjef Tone Stømner - Elektroskandia AS

- Tone, hva er din viktigste oppgave i ES som leder for kredittavdelingen? Hovedsakelig skal jeg sørge for at vi selger på kreditt med minst mulig tap. Det vil si at de rutiner vi har følges og fungerer. Ellers er det bl.a rapportering til eiere, oppfølging av kredittdager vs betalingsbetingelser, sørge for garantier eller forsikring av kundefordringene og dialog alle veier.

1. Aller først, Tone, fortell litt om Elektroskandia Norge AS.

Ja, Elektroskandia Norge AS ble etablert i 1897 av Ing.Per Kure som via Norsk Motor- og Dynamofabrikk og er, etter flere fusjoner opp i gjennom med Norsk Motor- og Dynamofabrikk/ National Elektro/ ABB og ASEA Skandia, blitt til Elektroskandia Norge AS som vi heter i dag. Vi er Norges ledende elektrogrossist med en omsetning i fjor på nesten 2,3 mrd. Vi er eid av det børsnoterte franske selskapet Rexel som er verdens største elektrogrossist. Rexel er nr 1 globalt, nr 2 i Europa og nr 1 i Norge.

Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Kredittprofilen_Kredittsjef_Tone_Stomner_Elektroskandia_AS.php
Kredittprofilen - Leder Mislighold, Audun Rønningen Danielsen, yA Bank.

- opererende i et marked i den øvre delen av risikoskalaen

Audun; litt om yA Bank aller først:

yA Bank ble etablert som en nettbasert bank sommeren 2006, og i dag er vi 27 ansatte. Vi satser på å tilby gode og rimelige produkter som kundene etterspør, og er tre år på rad kåret til Norges bedre bruks- og lønnskonto av Dine Penger.

Hva slags kunder har dere ?

Vi har drøye 40.000 kunder, primært privatkunder. Noen næringskunder gjennom REMA-bedriftskort, men bortsett fra denne gruppen, utelukkende privatkunder. I privatkundesegmentet er det hovedsakelig forbrukslån og kredittkort vi tilbyr, selv om vi har noen pantelån også. I tillegg til utlån tilbyr vi innskudd-/lønnskonto og sparekonto med høy rente for å funde utlånene. Med andre ord opererer vi stort sett i et marked i den øvre delen av risikoskalaen, men da også i den med høyest marginer og fortjenestepotensiale.
Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Ya_Bank.php
Kredittprofilen – Kredittsjef Kjetil H. Liland, GNT Norway AS

- Kredittsjef med styreerfaring fra inkassobransjen

Litt om selskapet først, Kjetil ?

GNT Norway AS er en ledende volumdistributør av IKT produkter til IT-forhandlere i Norge. Vi er i Norge lokalisert i Sandefjord og Lysaker. Vårt fokus er volumsalg og logistikk. GNT er en del av ALSO Holding AG som er børsnotert i Sveits. Vi er i 7 europeiske land og er Europas 3. største IT distributør. Vi er total 1.670 ansatte og omsatte i 2008 for NOK 28 milliarder, herav i Norge 115 ansatte og omsetning NOK 2 milliarder.

Hvordan ser kundemassen ut, i korte trekk ?

Vår kundemasse er kun IT-forhandlere, stort sett alle som videreselger PC, servere, pereferi og software. Vi har ca. 2.700 kunder.
Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/GNT%20Norway.php
Kredittprofilen - Inkassoansvarlig Kaare Flatner, Heidelberg Cement Norway AS

- Inkassoansvarlig med bakgrunn fra bank og inkassobyrå

Det er solrik midtfebruardag når Credit News ankommer Heidelberg Cement sine lokaler på Lilleaker. Her har vi avtalt møte med inkassoansvarlig Kaare Flatner, som etterhvert har arbeidet lenge innen fagfeltet kreditt/inkasso.

Litt om selskapet først, Kaare ?

Ja, HeidelbergCement er en global markedsleder innen tilslag (pukk/grus/sand), og en fremtredende aktør innen områdene sement, betong og andre tilhørende aktiviteter, noe som gjør selskapet til en av verdens største produsenter av byggematerialer. Selskapet har over 65.000 ansatte i 2.700 avdelinger i mer enn 50 land. I Norge drives den operative virksomheten gjennom Norcem (sement), NorBetong (ferdigbetong), NorStone (tilslag), og Renor (alternativt brensel). Administrasjon og stabsfunksjoner er felles for alle selskapene. HeidelbergCement Norway AS har omtrent 800 ansatte og omsetter for omlag 3 milliarder kroner.

Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Kaare_Flatner_Heidelberg_Cement_Norway_AS.php
Kredittprofilen: Bente Thorbjørnsen, Direktør Analytics & Consulting, Experian

- en ambassadør for scoring i norsk næringsliv

Credit News tok nylig turen til Experian på Majorstua i Oslo, for en prat med Bente Thorbjørnsen, Direktør Analytics & Consulting.

Bente, når og hvor begynte din karriere i kreditt/inkassofaget ?

Det hele begynte med et vikariat hos Løwener & Mohn. I 1987 ble jeg Inkassosjef i bedriften, selv om jeg egentlig var ”for ung”, bare 21 år gammel. Bedriften hadde uforholdsmessig mye utestående på den tiden og vi jobbet intenst med etablering av kredittrutiner i alle faser, opplæring av salg og intens innfordring, mv, i en nokså lang periode før vi fikk kontroll. Det var en meget god skole ! Det var jo økonomisk krise den gangen også.

Ved siden av jobben tok jeg BI på kveldstid, for å stå bedre rustet. I 1990 ble jeg så ansatt i LOG, for å gjøre den samme ”ryddejobben” som jeg hadde gjort hos Løwener & Mohn. Den store forskjellen var at LOG hadde avdelingskontorer over hele landet. Jeg var derfor veldig mye ute hos kundene (gartnere, bønder, hagesentere, ol), spesielt på de tidene av året hvor disse hadde best anledning til å gjøre opp for seg. Det gjaldt å være tilstede for å bli prioritert.
Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Experian_Bente_Thorbjornsen.php
Kredittprofilen - Kredittsjef Britt Haugstvedt, Expert Norge AS

-en av ”the hard core” kredittmennesker i norsk næringsliv

Det er en solfylt dag når Credit News ankommer Experts lokaler på Gjelleråsen. Vi har avtalt møte med Kredittsjef Britt Haugstvedt, en dame som har arbeidet lenge med kreditt/inkasso- og relaterte oppgaver og derfor har solid bakgrunn for egne meninger..

Litt om selskapet først, Britt ?

Expert AS er et nordisk handelsselskap innen forbrukerelektronikk med virksomhet i Norge, Danmark, Sverige, Estland og Finland. Expert eies av A Wilhelmsen AS. Expert er markedsleder i Danmark og en klar nummer to i Norge og Sverige. Expert er dermed den nest største aktøren i det skandinaviske markedet. Per utgangen av 2006 var til sammen 944 butikker tilknyttet Expert i Norden. Av disse er 208 butikker helt eller delvis eiet. Expert AS eier 100 prosent av Expert Norge AS, 68,2 prosent av internettselskapet BestBuy AS og 34 prosent av Christiania Belysning AS. Ved inngangen til 2008 hadde Expert Norge til sammen 249 butikker geografisk spredd utover hele landet. Av disse er 67 butikker helt eller delvis eiet. I Norge anvender Expert varemerket Expert.

2007 var et godt år for Expert, forstår vi ?
Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Expert_Norge.php
Kredittprofilen - Leder Kreditt Privat, Torunn Sjåstad Hoftvedt, Storebrand Bank

- med fokus på boligkreditt

I Storebrands lokaler på Filipstad Brygge i Oslo tar vi en prat med en erfaren kredittdame, nemlig Leder Kreditt Privat, Torunn Sjåsted Hoftvedt.

Torunn, kan du først innledningsvis fortelle oss litt om din yrkesaktive karriere ?

Ja, jeg begynte å arbeide med kreditt i et datterselskap av Kreditkassen (Nordea) og Uni (Storebrand) kalt Norsk Kausjon, allerede tilbake i 1987 og har holdt på med kreditt- og kredittrelaterte arbeidsoppgaver siden. Siden 1997 i Storebrand Bank; så jeg har altså vært med nesten siden banken var nyetablert. De siste 1 ½ årene har jeg vært Leder Kreditt Privat, en avdeling med nesten femti ansatte.

Hvilke hovedarbeidsoppgaver har din avdeling ?
Les artiklen her: www.creditnews.no/Kredittprofilen/Storebrand_Bank.php
First Previous Next Last
       
 
Fra 1 til 10 av totalt 45
 
 

CreditNews: Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm

 
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2009 Credit News - Org.nr.: 988 295 515 MVA