Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Hanne Riksheim, juridisk direktør i Lindorff i Norge.

Lovforslag om privat gjeldsregister legges frem

Et privat gjeldsregister vil forhindre gjeldsproblemer for låntakere og gi bankene bedre grunnlag til å gi kreditter.

Tirsdag 25. oktober kom Regjeringen med sitt forslag om opprettelse av et privat gjeldsregister etter at det forrige forslaget om offentlig gjeldsregister ble skrinlagt i 2013.

I dag har bankene begrensende muligheter til å undersøke betjeningsevnen til personer som søker forbrukskreditt. Bankene har ikke oversikt over hvor mye gjeld kundene har på søknadstidspunktet, og personer med dårlig økonomisk evne kan i løpet av kort tid pådra seg mye forbruks- og kredittkortgjeld.

Regjeringen mener lovforslaget om et privat gjeldsregister vil bidra til å redusere gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret vil ikke gi oversikt over alle gjeldsforpliktelser en privatperson har, kun forbrukskreditter. Gjeldsregisterets oversikt over forbrukskreditter vil allikevel bidra til at bankenes vurdering av hvem som bør få lån, og hvor mye blir, langt mer presis enn i dag. Gjeldsregisterloven skal legge til rette for en sikker, ordnet og effektiv registrering av gjeldsopplysning.

Dette bør du vite om forslaget for gjeldsregisteret:

Hva er et Gjeldsregister? - Gjeldsregisteret skal motta, registrere og utlevere gjeldsopplysninger som skal benyttes ved en kredittvurdering på en ordnet, sikker og effektiv måte. Tekst: Hanne Riksheim, juridisk direktør i Lindorff i Norge.

Les mer - Lovforslag om privat gjeldsregister legges frem

2.11.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA