Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024

Fordelene ved å bruke kredittkort

Det er mange fordeler ved å benytte kredittkort ved varekjøp, spesielt om man bruker det på riktig måte. Er man disiplinert og passer på å betale tilbake det man har brukt før det påløper renter, er kredittkortet i praksis gratis å bruke. Her følger en oversikt over andre fordeler ved bruk av kredittkort:

Sikret mot kortsvindel: Det er tryggere å bruke kredittkort enn vanlig debetkort både innenlands og utenlands om man frykter kortsvindel. Ingen svindlere kan få tilgang til lønnskontoen din via kredittkortet. Og dersom man handler på nett og mottar en mangelfull vare, så sikrer reguleringer i finanstjenesteloven for at man vil kunne få pengene refundert av kredittkortselskapet. Cashback: Flere av de største kredittkortselskapene gir korteier penger tilbake om man kjøper bestemte varer og tjenester med kredittkortet. Denne rabattordningen kalles cashback. Noen vanlige produkter det gis cashback på er klær, elektronikk og reiser – og ordningen omfatter gjerne både fysiske butikker og nettbutikker. Man kan også få cashback på hotellopphold og restaurantbesøk, som oftest etter at man har handlet for et bestemt minimumsbeløp. Cashback blir godskrevet kredittkorteieres konto i ettertid.

Fordelsrabatter og bonuser: Det finnes også andre typer rabatter knyttet til en del kredittkort – for eksempel fordelsrabatter i nettbutikker eller rabatt på drivstoff ved enkelte bensinstasjoner. Her kan det være en god del penger å spare dersom man bruker kredittkortet i stedet for vanlig bankkort eller kontanter. De fleste kredittkortselskaper har også avtaler med andre bransjer, som f.eks. strømleverandører, forsikringsselskaper, flyselskaper og hoteller. Ved bevisst bruk av Ved bevisst bruk av kredittkortet,kan man dermed oppnå betydelige prosentavslag på bestemte varekjøp. Det er også flere kredittkort som tilbyr korteier bonusordninger når man betaler med kortet. Opptjente bonuspoeng kan f.eks. benyttes til å delbetale flyreiser. Chargeback: Som kredittkortbruker er man sikret mot tap dersom kredittkortselskapet skulle gå konkurs. Denne ordningen kalles chargeback, og den gjelder for eksempel også dersom man har kjøpt en flybillett med kredittkort, og flyselskapet deretter går konkurs. Om ikke man får penger tilbake fra flyselskapet, sørger banken/kredittkortselskapet for at brukeren får tapet dekket ved hjelp av chargeback-avtalen. Man har som kredittkortbruker altså rett til å få det man har betalt, refundert. Chargeback-rettighetene gjelder riktignok ikke i alle land, men man følger i det store og hele samme regler i alle landene som tilhører EU-/EØS-området. Man er også sikret at eventuelle trekk man som kredittkortbruker selv ikke har autorisert, blir refundert.

Concierge-service: En service som er forbeholdt kun et mindre antall mer eksklusive kredittkort, er den såkalte concierge-tjenesten. Har man en slik tjeneste knyttet til kredittkortet, er det nesten ingen grenser for hva man kan få ordnet på forhånd før en reise. Noen eksempler på slike tjenester kan være billettbestillinger til kulturelle arrangementer innenlands og utenlands, bordbestilling på restauranter (også der hvor det er et krav at man står på en gjesteliste for å komme inn) m.m. I tillegg til at tjenesten knyttes til eksklusive kredittkort, er det stort sett bankenes mest prioriterte kunder (for eksempel totalkunder) som kan nyttiggjøre seg de mest avanserte tilbudene. Selve tjenesten er gratis, men den er knyttet til kredittkort som har en relativt høy årsavgift – anslagsvis mellom 1200 og 1800 kroner.

Rentefri kreditt: Samtlige kredittkort på det norske markedet tilbyr rentefrie dager. Det vil si at man kan få betalingsutsettelse på den kreditten man har benyttet. De beste kortene opererer med inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse. Passer man på å tilbakebetale all den kreditten man har benyttet før de rentefrie dagene utløper, har man i praksis bevilget seg et gratis lån fra kredittkortet. Om man ikke er påpasselig, vil det imidlertid påløpe renter, så det er selvsagt viktig med god kredittkortdisiplin. Kredittkortinfo.no har forøvrig en god oversikt over norske kredittkort og hvor mange rentefrie dager hvert kort har. Skattefordeler: I likhet med det som er tilfelle med andre renter, får man også skattefradrag på alle renteutgifter man har hatt i tilknytning til kredittkortet. Dette skattefradraget utgjør i dag 28 % - det vil altså si at man kan trekke fra 28 % på skatten av alle rentene man har. Det er viktig at man kontrollerer at dette er kommet med når man skal levere selvangivelsen.

Forsikringer: Det er knyttet reise- og avbestillingsforsikring til et betydelig antall kredittkort som finnes på markedet, men vilkårene varierer. Det vanligste er at dersom man har betalt mer enn 50 % av reisens transportkostnader med kredittkortet, så får man gratis reise- og avbestillingsforsikring. Dersom man reiser sammen med noen, er også disse normalt dekket av forsikringen i kortet, forutsatt at kortet også er brukt til å betale deres andel av reisekostnadene. Fordelen med dette, er at man slipper de kostnadene som påløper ved å bestille en egen forsikring. Enkelte kredittkort har også andre fordelaktige forsikringer inkludert i kortet, som for eksempel ID-tyveriforsikring og egenandelsforsikring på bilutleie. Kilde: kredittkortinfo.no. For mer informasjon, vennligst klikk på linken under.

Les mer

03.05.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA