Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Hanne Riksheim Juridisk direktør i Lindorff og medlem i Virke Inkasso Lovutvalg

Digital kommunikasjon og inkasso

Dagens lovverk om tvangsfullbyrdelse og inkasso krever at varsel om tvangsfullbyrdelse, inkassovarsel og betalingsoppfordring må sendes på papir. Kravet til skriftlighet hindrer bruk av elektronisk kommunikasjon i saksbehandlingen.

Nå har justis- og beredskapsdepartementet sendt ut et høringsnotat som vil tilrettelegge for bruk av teknologinøytrale løsninger der det nå stilles krav til papirdokumentasjon. Departementet begrunner dette med en generell utvikling innenfor digitalisering og teknologi, og hensynet til effektivisering av saksflyt. Det er to forhold som er av særskilt betydning for inkassobransjen:

FOR DET FØRSTE åpner forslaget for at elektronisk kommunikasjon likestilles med papirkommunikasjon. Det stilles et generelt vilkår om at varsel kan sendes elektronisk dersom meddelelsen er sendt på en «betryggende» måte. Her vil synes departementet særlig å legge vekt på at skyldner i tilstrekkelig grad blir gjort oppmerksom på at varsel sendes elektronisk. Det er uavklart om forslaget innebærer og at det må være gitt et samtykke fra skyldner til å motta varsler elektronisk. Departementet gir i sine føringer uttrykk for at det ikke skal være tvilsomt at varselet er betryggende avsendt.

Bruk av digitale postkasser synes å tilfredsstille dette vilkåret. Det knytter seg allikevel usikkerhet til hvem som bærer risikoen dersom skyldner lider rettstap fordi postkassen ikke er i praktisk bruk. Skal inkassovarsel og betalingsoppfordringer sendes på e-post, gir dette særlige utfordringer knyttet til samtykke og ansvar for korrekt kontaktinformasjon. Spørsmål om sikring av personopplysninger, som for eksempel kryptering, er heller ikke berørt. Departementet anslår at bransjen vil få en kostnadsbesparende effekt, men har ikke tatt høyde for reelle kostnader ved bruk av digitale løsninger, IKT--tilpasninger eller ressursbruk for å sikre at varsel sendes på «betryggende» måte slik forslaget nå er utformet.

FOR DET ANDRE åpner forslaget for å benytte elektroniske tvangsgrunnlag som særlige tvangsgrunnlag. Den elektroniske løsningen gis anvendelse på elektronisk «skriftstykke» som er sendt skyldner (for eksempel faktura) og elektronisk tinglyst pant som kan brukes som tvangsgrunnlag. Noe inkonsekvent er såkalte eksigible gjeldsbrev unntatt fra regelen.

Lindorff ser frem til en modernisering av det eksisterende lovverket. Bransjeforeningen Virke Inkasso og dens nyopprettede lovutvalg har på vegne av inkassobransjen sendt inn et høringssvar som påpeker viktige forutsetninger for å oppnå formålet med forslaget.

Les mer - Lindorffanalysen 1. utgave 2016

19.04.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA