Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 20.04.2024

Kronen skaper klasseskille

- De bransjemessige forskjellene øker. Enkelte bransjer sliter fortsatt med høy vekst i antall konkurser. Den svake kronekursen er en viktig driver for utviklingen.

Et spørsmål vi ofte får fra kunder og andre interessenter er hva oljesmellen betyr for de ulike bransjene.

Både betalingsanmerkninger og konkurser forteller noe om helsetilstanden i norsk næringsliv. Når antall betalingsanmerkninger øker, gir det en indikasjon om flere konkurser 6–12 måneder fremover i tid. I fjor økte antall selskaper med betalingsanmerkning med mellom 5 og 20 prosent i alle de viktigste bransjene. Nivået har i år stabilisert seg i enkelte bransjer, blant annet varehandel, industri og fast eiendom. For de to sistnevnte bransjene har vi til og med sett en liten nedgang.

FOR ANDRE fremstår situasjonen som mer utrygg. Noen av disse er bransjer som leverer tjenester til blant annet oljenæringen. For eksempel informasjon og kommunikasjon, forretningsmessig tjenesteyting samt faglig vitenskapelig og teknisk tjenesteyting. I alle disse bransjene er veksten i antall betalingsanmerkninger det siste året høyere enn seks prosent. Konkursantallet øker også kraftig i disse bransjene. Vondt kan bli verre.

Bygg- og anleggssektoren er også sårbar med en økning på henholdsvis 10 prosent (betalingsanmerkninger) og 12 prosent (konkurser).

Les mer - Lindorffanalysen 3. utgave 2015

05.01.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA