Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 20.04.2024
Foto: informasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Inkassoselskapet Lindorff

Ingen fare ennå...

- På tross av høy gjeldsgrad, fallende oljepris og kronefall, ble ikke 2014 preget av økt mislighold og tap. Bakgrunnen for at vi var bekymret for 12 måneder siden, er derimot uendret.

Lav rente og arbeidsledighet kombinert med en sterk boligprisvekst har gitt en situasjon hvor nordmenn har svært god likviditet. Dette gir konsumentene relativt god tiltro til egen økonomi fremover, og er en viktig årsak til at vi ikke har sett noe tydelig vekst i misligholdet de siste årene. Få land i verden har like høy belåningsgrad i husholdningene, samtidig som nesten ingen land har bedre statsfinanser enn Norge. Vi er bekymret for gjeldsveksten, men den blir først et problem dersom renten, arbeidsledigheten eller boligprisene får en markant negativ utvikling. En slik negativ utvikling forventer vi kan resultere i en kraftig økning i privat mislighold, spesielt i områder av landet hvor vi har hatt en sterk vekst de senere årene. Boligmarkedets effekt på konsumentenes betalingsevne er hovedbekymringen vår. Dersom vi i enkelte regioner får et boligprisfall, så er vi ganske sikre på at det vil få store konsekvenser for utviklingen av løsningsgrader for de ulike inkassobyråene.

OLJEPRIS OG KRONEKURS SATTE AGENDAEN - Høsten 2014 fikk vi to overraskende og negative hendelser som kunne gitt en kraftig økning i misligholdet. Halveringen av oljeprisen var den viktigste hendelsen. Hvis den hadde fortsatt nedover ville det fått store konsekvenser i enkelte leverandørsektorer til oljeindustrien. Ettersom oljeprisen har stabilisert seg den senere tid, ser det ikke ut til at tapene har økt nevneverdig så langt. Kronekursfallet var det andre forholdet, det kom delvis som følge av oljeprisfallet. Både euro og dollar lå rundt nyttårstider 10 prosent høyere enn forventet. Siden nyttår har kronen styrket seg igjen, og det ser foreløpig ikke ut til at kronekursfallet har slått vesentlig ut i varehandelsbedriftene.

FLERE SMÅ AS GIR MER MISLIGHOLD - Norske aksjeselskaper har hatt en økning i konkursene, men den er moderat når vi ser ASer under ett. Vi har derfor forsøkt å se mer på hvor konkursøkningen, og i misligholdet, har utviklet seg både dårligst og best. Mye av konkursøkningen skyldes stor vekst i antall mindre AS (Aksjekapital under NOK 51 000) etter at reglene for registrering av AS ble endret i 2011. Frem til 2012 var det en helt marginal andel av konkursene som kom fra denne gruppen, mens i 2013 og 2014 kom hhv. 12 og 30 prosent av alle konkursene fra AS fra denne gruppen. For de større selskapene isolert, ser vi et helt annet bilde.

Når vi ser konkursutviklingen fra 2009 er det en relativt jevn nedgang i konkursantallet i de ulike størrelsesgruppene, og det er ingen tydelig sammenheng mellom størrelsen på selskapene og konkursutviklingen i perioden. I denne gruppen er det en forholdsvis større nedgang blant de små enn blant de større selskapene, når vi sammenligner med nivåene før finanskrisen. Vi har sett på sammenlignbare grupper av selskaper i forhold til mislighold. Vi ser er at anmerket beløp for selskaper uten revisjonsplikt har økt kraftig det siste året, det samme gjelder antall betalingsanmerkninger.

For de små og nyetablerte selskapene ser vi derimot en kraftig økning i anmerket beløp ved utgangen av 2014, som ligger svært langt over snittet for de siste fire årene. Det samme mønsteret gjelder for gjennomsnittlig anmerket beløp. De små selskapene har et vesentlig høyere snitt enn tidligere, mens de større selskapene stort sett har en nedgang.

Les mer - Lindorffanalysen nr.1 2015

28.04.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA