Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 24.04.2024
Foto: Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Bedre enn ventet

- 2014 ble et godt år for norske bedrifter og konsumenter. Året startet med en faretruende økning i antall konkurser, men andre halvår ga en utflating og normalisering.

Konkursantallet ved inngangen til 2015 er høyt, men andelen er derimot nokså normal. Grunnen er at vi har en større bestand av aksjeselskaper i dag enn vi har hatt tidligere. Vi ser også at norske næringslivsledere uttalte seg positivt om utsiktene for egen bedrift i årets utgave av Lindorff European Credit Outlook, selv om troen på den norsk økonomien har avtatt noe. Utviklingen fremover avhenger mye av utviklingen i oljeprisene, og om andre bransjer vil gjøre opp for investeringsnedgangen innenfor petroleumsindustrien.

Vi er litt bekymret for hva den stadig økte gjeldsbelastningen i husholdningene vil medføre om vi skulle få et boligprisfall. Boligprisene økte gjennom 2014, og fortsetter så langt i 2015 med kraftig vekst.

Norske konsumenter er i en drømmesituasjon med historisk lav rente, høy sysselsetting og høy boligprisvekst. Utfordringen vi ser fremover er derimot at situasjonen på et tidspunkt sannsynligvis vil snu. Boligprisene kan, spesielt i enkelte regioner, falle i kombinasjon med økt arbeidsledighet. Renten ser ikke ut til å øke med det første, men det er grunn til å følge godt med på makroen, for historien viser at misligholdet følger konsumentenes likviditetssituasjon.

Samtidig ser vi at utviklingen over tid er svært ulik for ulike fylker og aldersgrupper. Vi følger godt med på inkassoutviklingen til nordmenn over 60 år. Det var i 4. kvartal 2015 hele 15,9 prosent flere personer over 60 år med inkassosak hos Lindorff, enn hva vi hadde registrert ett år tidligere. I samme periode steg totalt antall nordmenn med inkassosak hos Lindorff bare med 1,1 prosent. Ser man på utviklingen de siste femseks årene, blir den negative utviklingen for de eldre enda mer tydelig.

Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Les mer - Lindorffanalysen nr.1 2015

13.04.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA