Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 20.04.2024
Foto: Nils Staib, analysesjef i Lindorff AS

Flere konkurser for selskaper med gjeld

- Stadig flere bedrifter spør hvordan konkursutviklingen vil påvirke tapene deres fremover

Bakgrunnen er en økning på 8,7 prosent i antall konkurser, 9 prosent i antall selskaper med betalingsanmerkninger, og over 23 prosent i det totale antallet betalingsanmerkninger i løpet av de siste 12 månedene.

Antall bedrifter som misligholder gjeld er på det nest høyeste nivået vi har målt noen gang, mens gjennomsnittlig misligholdt beløp synker. Den overordnede konkursutviklingen er nokså stabil. Det er med andre ord noe uklart hva dette betyr for kredittrisikoen fremover. Lindorff Analyse har sett nærmere på hvordan norske aksjeselskaper har endret risiko de siste årene. Vi har delt alle vanlige aksjeselskaper inn i fire grupper, basert på omsetning (over og under ti millioner kroner) og om selskapene har ekstern gjeld.

For de største selskapene, som også har gjeld, er situasjonen nokså stabil med en konkursandel rundt 0,2 prosent per kvartal. Det er ingen tendens til økt konkursrisiko i denne gruppen.

For de mindre selskapene uten gjeld har konkursandelen ligget på over 1 prosent per kvartal i den forrige 12-månedersperioden. Samtidig har små selskaper med gjeld vært nede i en konkursandel nær 0,2 prosent per kvartal, hvilket er halvparten av nivåene både før og etter denne perioden. Det er med andre ord en markant økning i konkursrisiko blant små selskaper med gjeld, tilbake til normale nivåer, noe som betyr at vi kan forvente økte tap.

Det kan høres beskjedent ut når tapsrisikoen øker fra svært lave nivåer og tilbake til mer normale nivåer, men selskaper med gjeld er hovedtyngden av alle aksjeselskaper i Norge. En økning i konkursandelen gir fort store utslag på tapssiden. Når det kommer til forholdet mellom egenkapital og gjeld i selskapene så har det ingen vesentlig betydning for risikoen, såfremt det ligger innenfor normale intervaller. Vi konkluderer derfor med at utviklingen i konkurser som vi hadde i den forrige 12-månedersperioden ikke økte tapsrisikoen like mye som konkursene vi ser i dag, fordi en vesentlig større andel av konkursbedriftene nå har ekstern gjeld.

Les mer - LINDORFFANALYSEN 4. UTGAVE 2014

19.01.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA