Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 24.04.2024
Foto: Advokat i Kredinor, Kjetil Vangsnes.

Pengekravrettens utvikling – Ny og sentral rettspraksis

- Advokat i Kredinor, Kjetil Vangsnes, med foredrag på Kredinors Proffseminar

GJELDSORDNING - FORDELING AV FELLESUTGIFTER: Høyesterett har slått fast at det skal foretas en konkret vurdering av hva som med rimelighet trengs til underhold, dette innebærer at ektefellens inntekt kan få betydning for fordelingen av felleskostnadene – selv om denne ligger innenfor et «normalnivå». Hvis ektefellens inntekt ikke trekkes inn i denne vurderingen, vil resultatet kunne bli at skyldneren opprettholder sin levestandard under gjeldsordningen selv om en vesentlig del av gjelden slettes etter fem år.

PANT I BOLIG-RENTEBETJENING UNDER GJELDSORDNING: Ved søknad om gjeldsordning skal gjeld med sikkerhet innenfor boligens verdi med tillegg av 10% rentebetjenes under gjeldsordningen og består etter gjeldsordningsperiodens utløp. Når to er solidarisk ansvarlig for boliglånet, skal hele boliglånet eller bare søkers andel tas med i gjeldsordningen? Hvis hele gjelden legges inn i gjeldsordningen, vil realitetn være at søker opparbeider seg en friverdi i boligen. Høyesterett kom til at bare søkers andel av boliglånet skulle regnes med i gjeldsordningen.

BANKENES MOTREGNINGSRETT: I næringsforhold kan banene avtale motregningsrett i innestående på konto. Før banken gjør motregningen gjeldende, blir det tatt utlegg i kontoen. Høyesterett slår fast at bankens motregningsrett går foran utleggspantet som var tatt i samme konto. KONKURS - LEGALPANT: Høyesterett har slått fast at legalpant ved konkurs ikke trenger å tinglyses før tvangssalg begjæres. Hvis konkursskyldner selger eiendom med pantet påheftet, hva skjer da med legalpantet? Høyesterett sier at dette må likestilles med realkausjon fra den nye eieren.

BANKID – ANSVAR VED MISBRUK: Vi har ved en rekke saker fått slått fast at du ved å ikke passer godt på din BankID (sikkerhetsbrikke/personlig passord) kan du komme i et erstatningsansvar overfor banker som gir lån til «deg» basert på andres missbruk av din BankID. Erstatningsansvaret gjelder hele beløpet/det gitte lån uavhengig av begrensningene som er angitt i finansavtaleloven §35. Vårt argumentasjon er at andres missbruk av BAnkID som elektronisk legitimasjon ikke er en «autorisert betalingstransaksjon», slik at begrensningene i §35 ikke kommer til anvendelse.

FORLIKSRÅDET INNSTILLER BEHANDLINGEN - SØKSMÅLFRISTER ? Det har lenge vært en oppfatning at når forliksrådet innstiller saken, ble søksmålsfristen suspendert i ett år. Høyesterett har nå slått fast at dette kun gjelder foreldelse, ikke ved lovbestemte eller avtalte søksmålsfrister. I slike tilfeller løper det en tre måneders frist for at søksmålsfristen skal anses avbrutt.

07.01.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA