Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024

Flere går i luksusfellen

- Økningen i antallet inkassosaker er størst for personer med høy inntekt.

Flere relativt velstående nordmenn kan være i ferd med å havne i luksusfellen, som følge av høyere forbruk eller låneopptak enn privatøkonomien tåler. Det siste året har økningen i antall inkassosaker vært klart høyest blant de høytlønte.

MILLIONTRØBBEL - Privatpersoner med inntekt på over én million kroner i året utgjør riktignok kun én prosent av alle nye inkassosaker. Men veksten i antall nye saker er oppsiktsvekkende. Den generelle veksten i antall inkassosaker har det siste året vært 5,6 prosent, målt mot året før. For den høyeste inntektsgruppen har veksten vært ytterligere 17 prosent høyere. Også for personer med inntekt mellom 500.000 kroner og en million er veksten langt høyere enn for landsgjennomsnittet. Veksten er lavest i de laveste inntektsgruppene (under 200.000 kroner i inntekt).

BIL OG SIKREDE LÅN - Hoveddelen av misligholdet er i sum knyttet til auto (billån og leasing), samt sikret og usikret kreditt. For høyinntektsgruppene ser vi også en økning i antall saker innen bransjer som forsikring, telekom og detaljhandel. Utviklingen innebærer et markant skift, etter at veksten tidligere har vært nokså jevnt fordelt mellom personer med lav og høy inntekt. Dette kan i liten grad forklares av den generelle lønnsveksten i samfunnet.

ELDSTE ØKER MEST - Fordelt etter alder er økningen størst blant personer over 55 år, som tradisjonelt har vært en gruppe som har hatt relativt få inkassosaker. Tilsvarende ser vi en nedgang i antall nye inkassosaker for ungdom under 25 år. Det er også interessant å følge utviklingen blant eldre skyldnere i et lengre perspektiv. I 2006 var utviklingen i antall nye saker langt lavere enn gjennomsnittet for den eldste delen av befolkningen. I dag er pensjonistene den aldersgruppen som har høyest vekst i nye saker. Ungdom mellom 18 og 20 år er en gruppe som tidligere har hatt en bekymringsverdig utvikling. Denne gruppen opplever nå en kraftig nedgang i antall nye saker. Utviklingen kan blant annet skyldes enklere tilgang til kreditt for eldre, mens tilgangen har blitt vanskeligere for mange yngre mennesker.

Les mer - LINDORFFANALYSEN 4. UTGAVE 2014

06.01.15
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA