Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 20.04.2024

Betydelige bransjeforskjeller

- Bedrifter med under ti millioner kroner i omsetning er mest utsatt for konkurs

Verst er det dersom bedriften er aktiv innen overnatting og servering, varehandel eller bygg og anlegg.

FIRE I FARE - Små selskaper er her definert som aksjeselskaper med en årlig omsetning mellom 0 og 10 MNOK. Fire viktige bransjer skiller seg ut i form av høy konkursrisiko. Disse er: Overnatting og servering, bygge- og anleggsvirksomhet, varehandel og reparasjon av motorvogner, samt industri. Dette er store bransjer med over 4.500 små bedrifter i hver bransje. Alle hadde en konkursandel på minst 0,7 prosent i andre kvartal. Tradisjonelt har konkursandelen i norsk næringsliv vært høyest innen overnatting og servering. Slik er det fortsatt. Igjen er konkursrisikoen aller størst blant de små, der 1,5 prosent gikk konkurs i andre kvartal.

SUNT I EIENDOM - I motsatt ende går det godt for både store og små aktører innen omsetning og drift av eiendom. Naturlig nok har dette sammenheng med stigende eiendomspriser. Denne gruppen er den største i norsk næringsliv og utviklingen er med andre ord positiv også for helheten i norsk økonomi. Kun 48 av 35.000 småselskaper i denne bransjen gikk konkurs, tilsvarende 0,14 prosent.

KONSULENTER OG INGENIØRER - Faglig vitenskapelig og teknisk tjenesteyting har i beskjeden grad figurert på konkurslistene. I denne gruppen finner vi blant annet konsulentog ingeniørbedrifter, samt bemanningsselskaper. Risikoen i denne gruppen er nå i ferd med å øke. I andre kvartal gikk 291 bedrifter i denne kategorien konkurs. Det er en økning på 45 prosent sammenlignet med i fjor. I all hovedsak dreier dette seg om små selskaper. Antall betalingsanmerkninger stiger også mest for disse selskapene. Dette er en indikasjon på at det kan komme flere konkurser på 6–12 måneders sikt. Andre bransjer som utmerker seg negativt på denne statistikken er informasjon og kommunikasjon, samt transport og lagring.

DE STØRSTE - Blant mellomstore og store selskaper er det innen varehandel og bygg og anlegg vi ser flest konkurser for øyeblikket. Over hele fjøla er konkursandelen lavere for store selskaper, enn for små selskaper.

03.11.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA