Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024

Gjeldsbyrden øker

- Både husholdninger og bedrifter fortsetter å ta opp mer gjeld.

Den jevne norske husholdning har en bruttogjeld på over 2,6 millioner kroner. Dette utgjør en trussel for næringslivet. Norske bedrifter nyter godt av en stabil utvikling i norsk økonomi, en situasjon som har vedvart over lang tid. Rentene er lave akkurat nå, og det er utsikter til lave renter i lang tid fremover. Arbeidsledigheten er også stabilt lav.

DANSK FARE

Gjeldsbyrdens utvikling må likevel sees på som et smått urovekkende fenomen. Både for privatpersoner og bedrifter har gjelden økt jevnt og trutt. I fjor gjorde husholdningenes gjeld et ekstra byks. Nå skylder hver husholdning over 2,6 millioner kroner i gjennomsnitt. Danmark er et ferskt eksempel på at dette kan utgjøre en trussel for næringslivet. Da boligboblen sprakk i Danmark, strammet danskene kraftig inn på forbruket. Det gikk ut over omsetningen til bedrifter både i detaljhandelen og en rekke andre bransjer.

FLERE I RØD SONE

På Bisnodes generiske scorekort deles bedriftene inn i fem ulike kategorier. Bedriftene i sone 1 kjennetegnes av dårlig likviditet og generelt svake regnskapstall. Denne gruppen har det siste året vokst fra seks til syv prosent av totalen, og står for over 70 prosent av alle betalingsanmerkninger. De fire andre gruppene har en relativt stabil og sunn utvikling.

Les mer - Lindorffanalysen nr.3 - 2014

28.10.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA