Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Nils Staib, analysesjef i Lindorff AS.

Finner løsningen

- Antall inkassosaker er viktig, men løsningsgraden sier vel så mye om nordmenns økonomiske situasjon. Vi har sett litt på denne utviklingen i noen utvalgte fylker.

Når vi teller opp antall nordmenn med inkassosak er vi nær nivåene fra 2010, men fortsatt ikke like høyt som under finanskrisen. Økningen i antall skyldnere er jevnt stigende. Antall saker og totalt inkassobeløp går i samme retning. Vi ser imidlertid ikke noen dramatiske tegn. Utviklingen er forventet. Det er likevel noen forhold som er verdt å følge litt ekstra med på. Hvis vi ser nærmere på hvor i landet økningen er størst, så peker Nord- Trøndelag og Oslo seg ut. Oslo hadde eksempelvis mer enn 35 prosent økning i misligholdt beløp i første halvår av 2014 sammenlignet med samme periode i fjor.

På Østlandet er Oslo det fylket som har lavest antall inkassosaker per person, men misligholdt beløp er blant de høyeste i landet. Noe av forklaringen er at både lønns- og kostnadsnivået er høyere i Oslo enn i resten av landet. Det høye gjennomsnittlige inkassobeløpet har effekt på løsningsgraden, som tradisjonelt sett er lavere i Oslo. Større saker tar lengre tid å løse. Løsningsgraden har økt noe i Osloområdet den senere tid, hvilket tilsier at likviditeten blant konsumentene er god.

Oslo var det området som sammen med Akershus økte misligholdet mest i forkant av finanskrisen. Det er også disse to fylkene, sammen med Rogaland, som har hatt den tydeligste økningen i mislighold for privatpersoner de siste kvartalene. Kraftig økning i finanskrav er en gryende tendens som vi kommer til å følge ekstra nøye med på i månedene fremover. Det var også disse kravene som økte først i forkant av finanskrisen.

I motsatt ende av skalaen finner vi Sogn og Fjordane, med både lavest antall saker til inkasso per innbygger og lavest misligholdt beløp per innbygger. Sogn og Fjordane kan vise til en stabilt høy løsningsgrad for privatkrav. Når det gjelder endringer i løsningsgrad er det tre fylker som skiller seg ut i positiv retning: Hedmark, Oppland og Hordaland. Her har løsningsgraden økt over tid. Vi ser også at blant annet Telemark og flere andre fylker følger etter. Det samme gjelder på landsbasis. Tendensen har vært positiv det siste halvåret. I de tre nordligste fylkene har derimot løsningsgraden for privatkrav sunket noe fra 2012 til 2013.

Andre trekk som er verdt å merke seg er at veksten i mislighold i størst grad er konsentrert blant personer med høy alder og høy inntekt, mens det er nedgang blant personer med lav alder og lav inntekt.

Les mer - Lindorffanalysen nr.3 - 2014

21.10.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA