Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 19.04.2024

Identitetstyveri og identitetsutlån

- Avisene har stadig oppslag om identitetstyverier, og kundene forespør oss ofte om hva de skal gjøre når skyldner sier at det har skjedd et identitetstyveri.

Det vanskelige spørsmålet er om det virkelig foreligger identitetstyveri, og om identitetstyveriet i så fall er gjort mulig ved personens uforsiktighet, eller om det faktisk foreligger et identitetsutlån.

Utgangspunktet er klart nok: Den som har blitt utsatt for identitetstyveri, er ikke pliktig til å oppfylle den avtalen som tyven har inngått i en annens navn. Men har man bidratt til identitetstyveriet ved egen uforsiktighet og/ eller opptrådt uaktsomt, kan man bli erstatningspliktig.

For bankkort, eller ”betalingsinstrument” som det kalles i finansavtaleloven, gjelder ihht § 34 følgende: Innehaveren skal ”ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet så snart instrumentet er mottatt.” Har man ikke oppfylt denne plikten, kan man bli erstatningsansvarlig for misbruket. Erstatningens omfang vil avhenge av graden av uaktsomhet.

Hos oss har vi også sett noen tilfeller av ”identitetsutlån”: En person sier seg villig til å stå som kjøper og låntaker i anledning et bilkjøp. Bilen skal etter kort tid selges videre med fortjeneste. Identitetslåner og identitetsutlåner skal dele fortjenesten, og lånet skal innfris. Men slik går det ikke. Identitetsutlåneren blir sittende med gjeldsforpliktelsen, og identitetslåneren med fortjenesten. Og bilen har kanskje en verdi som er langt lavere enn lånebeløpet.

Les mer - Lindorffanalysen nr.3 - 2014

21.10.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA