Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024

Nordmenn har null kroner i reserve

- Uforutsett utgift: Det kan bli dyrt å ta bilen på verksted. Mange nordmenn har ikke spart opp en krone til uforutsette utgifter. Særlig barnefamilier har lite å gå på.

Ingen reserve. - Ifølge undersøkelsen YouGov har gjort for Komplett Bank, har 18 prosent av oss ingen buffer i det hele tatt, og 13 prosent har mindre enn 10 000 kroner. – Har man små eller ingen reserver, er man svært utsatt hvis vaskemaskinen ryker eller bilen må på verksted. Det er heller ikke mulig å slå til på gode tilbud som måtte dukke opp, sier Raimond Pettersen i Komplett Bank.

Hvordan takler du en uventet pengeknipe? - På spørsmål om hvordan folk takler en uventet pengeknipe, svarer mer enn hver tredje at de vil ta opp forbrukslån eller benytte annen kortsiktig finansiering.

Disse har minst sikring. - I undersøkelsen kommer det frem at det er folk i Østfold, Hedmark, Oppland og Buskerud som har minst økonomisk sikring, selv om forskjellene mellom landsdelene er små.

Er optimister. - Økonom Dag Jørgen Hveem er fagsjef for kursene i privatøkonomi ved Handelshøyskolen BI. Han mener mange har en overdreven positiv tro på egen økonomi. – De tenker at det meste løser seg, også dersom det oppstår likviditetsproblemer, sier Hveem. Han mener forholdet til sparing har endret seg mye de siste tiårene. – Mens det før var vanlig å spare over tid for å skaffe seg noe, kjøper vi dag det vi ønsker oss der og da og betaler senere. Flere lever på forskudd, sier Hveem.

Mindre bekymret. - Raimond Pettersen er enig i at det er blitt mindre vanlig å spare til det man vil ha. – Samtidig deler jeg ikke Hveems bekymring for nordmenns tilnærming til egen økonomi. De aller fleste er i stand til å vurdere hva de har råd til og om de kan ta opp et lån for å gjøre det de vil.

Les mer

15.07.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA