Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff i Norge.

Ta faresignalene på alvor

- I Norge har vi en sterk økonomi som tåler hardt vær. Men det siste året har vi likevel beveget oss i slak nedoverbakke.

Norsk økonomi har vært svært sterk de siste årene. Nordmenn har aldri i nyere tid opplevd en så gunstig kombinasjon av en realrente på under 1 prosent og nesten full sysselsetting, samtidig som vi har sett en reallønnsvekst på over 30 prosent de siste ti årene. - 2013 ble et bedre år enn vi forventet, men samtidig så vi en negativ utvikling både i næringslivet og privatøkonomien, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff.

Mer utsatt ved skifte i økonomien. - Norske konsumenter tar opp stadig mer kredittgjeld, og både kredittveksten og gjeldsgraden er urovekkende høy. I dag er vi derfor mer utsatt hvis det skulle komme et negativt skifte i norsk økonomi. Da vil mange nordmenn få problemer med å betjene gjelden sin. - Vi ser nå flere faresignal som man skal ta på alvor. Men så lenge renten og arbeidsledigheten holder seg lav og oljeprisene stabil, så forventer vi kun en moderat økning i tapene fremover, sier Eikemo.

Kraftig konkursøkning. - Norsk næringsliv fikk en foruroligende start på fjoråret. Antallet konkurser økte kraftig i første halvår, men veksten dempet seg i andre halvår. Konkursandelsveksten endte på 15,3 prosent for året. Dette var litt under vår forventning på 17 prosent, men like fullt en sterk økning. Tallene så langt i år viser at konkurstrenden fortsetter oppover, men økningen avtar noe sammenlignet med fjoråret.

Økende mislighold og svekket betalingsevne. - Norske konsumenter viser tegn til en svekket betalingsevne. I 2013 økte misligholdet moderat, og i enkelte segmenter som usikrede kreditter økte beløpsstørrelsen på nye inkassosaker betydelig. Gjennom hele 2012 og 2013 har mislighold av kredittkortgjeld bare økt.

Tall fra 1. kvartal i 2014 viser en økning i antall inkassosaker sammenlignet med første kvartal i 2013 på hele 11,8 prosent. I samme periode er det også en økning på 3,9 prosent i antall personer som har en inkassosak og det utestående beløpet har økt med 3.8 prosent. - Fra finanskrisen i 2009 og frem til 2012, så vi en sammenhengende bedring i privatpersoners betalingsevne. Denne trenden ble brutt i fjor. 2014 viser at misligholdsøkningen forsetter og vi forventer at økningen vil fortsette fremover, avslutter Eikemo.

05.05.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA