Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Risikoen for tap er økende

- Misligholdet i Norge økte både for privatpersoner og næringslivet i 2013, men det er fortsatt et stykke opp til nivåene vi så for noen år siden.-

Norske aksjeselskap hadde over 15 prosents økning i antall konkurser i løpet av fjoråret. 2013 markerte i så måte et brudd i den fallende konkurstrenden for norske aksjeselskaper, og vi fikk for første gang etter finanskrisen en konkursøkning. Økningen var ventet, da vi i lengre tid har sett at stadig flere norske aksjeselskaper har slitt med å betale regningene sine.

Lindorffanalysen viser at flere foretak har betalingsanmerkning enn under finanskrisen, og vi forventer å se en videre økning i 2014. Samtidig er det viktig å være klar over at Norge går bra, og på tross av sterk konkursøkning i fjor, ligger konkursandelen bare på 1,48 prosent.

Norske konsumenter har også flere ubetalte regninger enn tidligere. Nordmenns mislighold var totalt sett moderat økende i 2013, men innenfor enkeltsegmenter ser man derimot en relativt kraftig økning. Misligholdsutviklingen for postordre, kredittkort og bilfinansiering er ofte gode indikatorer på hva vi har i vente for økonomien. Vi så et trendskifte for disse områdene ved inngangen til 2012, og siden har vi sett en økning i både antall saker og beløp.

I 2013 fikk vi en økning i utviklingen i mislighold for norske privatpersoner, etter en sammenhengende bedring siden 2009. Utviklingen var ventet, og skjer på tross av en positiv kjøpekraftsutvikling for de fleste nordmenn de siste årene. Fremover forventer vi en noe strammere likviditet, og på sikt også en økning i arbeidsledighet og renter.

I desember gjennomførte vi en undersøkelse mot finansdirektører i ulike europeiske land. De norske respondentene var samstemte i sine forventninger om at misligholdet både blant personer og foretak kommer til å øke moderat til neste år, og det samme forventer de for konkursutviklingen. Dette samsvarer godt med utviklingen vi ser. Anette Willumsen, Administrerende direktør, Lindorff AS.

Les mer fra Lindorffanalysen 1. utgave 2014

02.04.14
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA