Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Usman Riaz, jurist og fungerende seksjonssjef hos namsfogden i Oslo.

Antall gjeldssaker med tvangs-inndrivning øker kraftig

- Usman Riaz sitt foredrag på Sergel-dagen 2013 omhandlet namsmannens oppgaver, blant annet utleggsforretninger og tvangsrealisasjon; med særlig fokus på utleggsforretninger. Et tema som ser ut til å være mer aktuelt enn noen gang.

Usman Riaz er utdannet jurist og har jobbet hos namsfogden i Oslo siden 2008. Han er i dag Fagansvarlig for utlegg, i tillegg til å være fungerende seksjonssjef hos namsfogden i Oslo. Aller først ble gjennomgått noen underliggende prinsipper, noe historikk og namsmannens største fagområder. Utlegg som saks- og fagområde er det desidert største fagområdet for alle namsmenn. Utlegg kan kun begjæres for pengekrav. Saksgangen i en alminnelig utleggssak ble gjennomgått, likeledes mislighold (når forfaller et pengekrav ?). Det ble også fokusert på de særlige forhold rundt tvangsgrunnlag etter de forskjellige paragrafer i tvangsfullbyrdelsesloven.

Antall gjeldssaker med tvangsinndrivning øker kraftig

I 2008 var det i Oslo nesten 21.000 gjeldssaker med utleggsbegjæringer. I år forventes det over 37.000 saker. Det er en økning på nærmere 80 prosent. Den totale årlige saksmengden for de 110 ansatte hos namsfogden i Oslo, er 72.-76.000 saker. I Oslo er for øvrig namsfogden et eget særorgan underlagt Politidirektoratet.

Det kan være mange årsaker til at sakstallene har fortsatt å stige. For det første var det finanskrisen; for det andre er næringslivet nå raskere med å kreve inn utestående. Ellers har man den generelle økningen i bruken av kreditt.

Så skal man også huske på at lovgivningen ble endret, tilbake i 2006. Det gjorde det mulig for kreditorer og inkassoselskap å gå direkte til namsmannen hvis regningene ikke ble betalt. Senere har Stortinget også satt ned inkassosalærene. Dette kan kanskje ha påvirket selskapene som lever av disse inntektene. Tekst: Owe Rud, Credit News.

Se grafer for mottatte utleggsbegjæringer Namsfogden i Oslo og Oslo vs hele landet.

05.10.13
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA