Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 24.04.2024
Foto: Elisabeth Holvik er sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen

Lånet ditt blir nok dyrere i sommer. Men hvorfor skjer det?

- Conecto med sin årlige konferanse for bank/finans

Nå skal du forberede deg på smalere tider for bedriftens økonomi fordi Norges Bank varsler renteøkninger. Her skal jeg forsøke å forklare deg bakgrunnen for hvorfor dette skjer nå. I Norge vokser økonomien, for oljeprisen går opp. Siden vi i Norge har 78 prosent skatt på oljeinntektene kan man litt enkelt si at Norge øker i verdi når oljen øker i verdi. Siden oljeprisen har økt, har flere ønsket å investere i oljesektoren. Statistisk Sentralbyrå mener nå at investeringene i oljesektoren kommer til å øke med 21% fra 2018 til 2019. Det er en sterk økning.

HANDELSKRIGEN MELLOM USA OG KINA

Globaliseringen, det at landene handler mer med hverandre, har gjort at flere har trengt å transportere varer over større strekninger. Da trenger de drivstoff, og det drivstoffet kommer gjerne fra olje i Nordsjøen. Høyere etterspørsel gir høyere priser og så videre. Bra for AS Norge.

Men i det siste har det skjedd mye på verdensmarkedet. USA og Kina er i handelskrig med hverandre, og begge landene har innført toll på varer seg imellom. Det betyr at varer fra kina til USA blir dyrere. Og omvendt. Slikt gjør at handelen - selve motoren i globaliseringen - går ned.

Dette kommer til å slå negativt ut for Norge. Færre trailere og skip skal kjøre og seile med varer, dermed trenger de ikke så mye drivstoff. Prisen på drivstoff har allerede gått ned. Dette er et fenomen noen kaller «slowbalization». Globalization slowing down.

Les mer - Lånet ditt blir nok dyrere i sommer. Men hvorfor skjer det?

18.06.19
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA