Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Advokat Glenn Lorentzen i Conecto

Kausjoner – praktiske og rettslige problemstillinger

Advokat Glenn Lorentzen på Connecting Bank/Finans 2018

Advokat i Conecto, Glenn Lorentzen, gikk gjennom temaet Kausjoner «fra vugge til grav», med hovedvekt på kausjoner etter finansavtaleloven. Hvorvidt kausjonisten er forbruker eller ikke ble tematisert.

Etableringsfasen ble gjennomgått med utgangspunkt i långivers informasjons- og opplysningsplikt, særlig sett opp mot den praktiske utformingen av kausjonsavtalen. Forskjellen på hel- og delgaranti ble tematisert.

I gjennomgang av sikringsfasen ble det lagt vekt på frigivelse av sikkerhet og utfordringer knyttet til flere engasjementer, samt betalingsutsettelse og mislighold og avslutningsvis realiseringsfasen, herunder når kausjonsansvaret forfaller.

Under gjennomgangen ble det særlig fremhevet hva følgene var dersom man ikke fulgte optimal handlingsmåte i etablerings-, sikrings- eller realiseringsfasen. Forslag til løsninger i gitte tilfeller ble også presentert.

Avslutningsvis, Fra Wikipedia, den frie encyklopedi: Kausjon er et rettslig begrep, som innebærer at noen garanterer for andres gjeld. Kausjon stilles ofte som sikkerhet for lån, for eksempel er det ikke uvanlig at private huslån sikres på denne måten. I profesjonelle forhold vil kreditor ofte kreve at aksjonærene i et aksjeselskap stiller kausjon for selskapets forpliktelser, dersom selskapet har begrenset soliditet; dette på bakgrunn av deltakernes (i utgangspunktet) begrensede ansvar. Kreditor vil dessuten ofte kreve at kausjonisten stiller sikkerhet for sin forpliktelse, for eksempel ved en panterett.

Les mer fra Connecting Bank/Finans 2018 - Dødsbo – praktiske og rettslige problemstillinger

08.08.18
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA