Leder Kreditt Privat, Torunn Sjåsted Hoftvedt, Storebrand Bank


  Kredittprofilen - Leder Kreditt Privat, Torunn Sjåstad Hoftvedt,
  Storebrand Bank

- med fokus på boligkreditt

I Storebrands lokaler på Filipstad Brygge i Oslo tar vi en prat med en erfaren kredittdame, nemlig Leder Kreditt Privat, Torunn Sjåsted Hoftvedt.

Torunn, kan du først innledningsvis fortelle oss litt om din yrkesaktive karriere ?

Ja, jeg begynte å arbeide med kreditt i et datterselskap av Kreditkassen (Nordea) og Uni (Storebrand) kalt Norsk Kausjon, allerede tilbake i 1987 og har holdt på med kreditt- og kredittrelaterte arbeidsoppgaver siden. Siden 1997 i Storebrand Bank; så jeg har altså vært med nesten siden banken var nyetablert. De siste 1 ½ årene har jeg vært Leder Kreditt Privat, en avdeling med nesten femti ansatte.

Litt om Storebrand-konsernet ?

Ja, Storebrand-konsernet er en ledende aktør i det nordiske markedet for langsiktig sparing og forsikring. Konsernet består av følgende forretningsområder: Livsforsikring, Skadeforsikring, Kapitalforvaltning og Bank. I tillegg har banken eierinteresser i Ring Eiendomsmegling slik at Storebrand tilbyr et helhetlig produktspekter til privatpersoner, bedrifter, kommuner og offentlige virksomheter.

Litt om Storebrand Bank ?

Storebrand Bank tilbyr tradisjonelle banktjenester som konto og lån til privatmarkedet og prosjektfinansiering til utvalgte næringskunder. Banken er en forretningsbank med en forvaltningskapital på 34,2 milliarder kroner. Gjennom sin posisjon som gebyrfri dagligbank skal banken aktivt rekruttere nye kunder til Storebrand. Vi tilbyr gode tjenester på nett, kombinert med rådgivning.

Hvilke hovedarbeidsoppgaver har din avdeling ?

Kreditt Privat er delt i 5 team hvorav 3 etableringsteam for lån, hovedsakelig boliglån, 1 team for forvaltning av løpende portefølje, herunder depot og førinkasso samt 1 produktforvaltningsteam som forvalter pris-og produktstruktur for inn- og utlån både for Privat og Næring.

Vi regner med at det går mye i Boligkreditt om dagen ?

Ja, vi har i disse dager hatt en kampanje for Boligkreditt. Boligkreditt erstatter mange av de tradisjonelle nedbetalingslånene og er et glimrende produkt for de som evner og ønsker å være sin egen ”banksjef”. Produktet er veldig fleksibelt, du får innvilget en ramme med pant i bolig og du kan deretter trekke opp og ned ved behov innenfor rammen.

Andre produkter det er spesiell blest rundt, for tiden ?

Kanskje ikke spesielt på produktsiden, men fundingen er jo et svært aktuelt tema for tiden og i den anledning etablering av eget kredittforetak for utstedelse av ”særskilt sikrede obligasjoner.

Mange av Credit News sine lesere vil nok være interessert i å få høre mer om hvilke konkrete, kredittfaglige utfordringer en kredittperson har stått- og står overfor i en slik setting . Litt om det, Torunn ?

Ja, i dagens situasjon er et godt kreditthåndverk ekstremt viktig. Banken har ambisjoner om vekst kombinert med lønnsomhet. Produkter og policy må følgelig i størst mulig grad være tilpasset både regelverk for Kredittforetak og det markedet etterspør i tillegg til konkurransesituasjonen. Med de lave marginene som er på utlån, sier det seg selv at tapene må holdes på et minimumsnivå. Utviklingen i Boligmarkedet er selvfølgelig også spennende.

Dere har ogå etablert dere i Litauen ?

Ja, vi har i samarbeid med Lindorff etablert selskapet Evoco i Vilnius. I første omgang har vi lagt produksjon av lånesøknader til Vilnius. Selskapet har i dag 20 ansatte + en norsk teamleder hvorav 17 behandler norske boliglånssøknader. Så langt har vi meget gode erfaringer med kontoret som er et utrolig nyttig supplement for Banken for å kunne oppnå ønskede svartider m.m.

Hvordan ser du på kredittfagets generelle ”standing” i norsk næringsliv i dag ?

Hvordan ser du på kredittfagets ”standing” i norsk næringsliv i dag ?

Det tror jeg er meget bra. Det er jo et dårlig kreditthåndverk kombinert med hull i amerikanske lover og tilsyn som har medført krisen for Subprime lånene i USA. Kredittfaget har således stor betydning for samfunnet generelt.

Hvordan ser du på fagportalen Credit News i det totale informasjonsbildet ?

Portalen er forholdsvis ny for meg, men jeg ser at den har mye nyttig kredittfaglig informasjon for oss som er i bransjen.

Avslutningsvis, Torunn, hva foretrekker du å holde på med i fritiden ?

Jeg er utrolig glad i fjellet og hytta på Ustaoset blir flittig brukt, både sommer og vinter. Forøvrig tar familien tid og reiser og nye opplevelser står også høyt i kurs.

Credit News takker for en hyggelig og interessant prat og ønsker Torunn og Storebrand Bank lykke til videre.

Storebrand