Kredittsjefen_svarer_på_20_spørsmål
Annonseinformasjon
Adm.direktør Per Hanstad, Den norske Revisorforening


  Kredittprofilen - Adm.direktør Per Hanstad, Den norske Revisorforening

 

Credit News tok nylig turen til Den norske Revisorforening (DnR) for en prat med foreningens leder, Per Hanstad.

DnRs medlemmer er i hovedsak registrerte eller statsautoriserte revisorer, i tillegg til en del praksiskandidater og revisorstudenter. Per Hanstad har vært DnRs leder siden 2001.

Hva er din bakgrunn, Per ?

Jeg er utdannet Siviløkonom og Statsautorisert Revisor fra NHH i Bergen og har bakgrunn som revisor, bla fra Cooper & Lybrand og PricewaterhouseCoopers.

Hva er det som trigger deg med revisjonsfaget ?

Det er nok først og fremst at det inneholder varierte og samfunnsnyttige arbeidsoppgaver og kontakt med mennesker.

Litt om DnRs formål og aktiviteter, Per ?

Revisorforeningen er en kompetanse- og interesseorganisasjon for registrerte og statsautoriserte revisorer. Foreningen driver utstrakt informasjons- og veiledningsvirksomhet overfor medlemmene, og er engasjert i utvikling av revisjons- og regnskapsfaget både nasjonalt og internasjonalt. Den faglige veiledningen og den kommersielle aktiviteten utøves gjennom et eget selskap, DnR Kompetanse AS

Forøvrig kan nevnes at tilsynet med revisorer og revisjonsselskaper i Norge er tillagt Kredittilsynet. De skal se til at godkjente revisorer og revisjonsselskap opptrer i samsvar med revisorlovens bestemmelser, herunder kravene til god revisjonsskikk.

Dere satser mye på kurs/kompetanse ?

Ja, kurs- og etterutdanningsvirksomhet er en sentral del av foreningens virksomhet. Kursene avholdes over hele landet. Vi har forøvrig også et eget fagbokforlag som utgir aktuelle bøker og flere tidsskrifter.

Dere utvikler også etiske standarder og bransjestandarder ?

Ja, Revisorforeningen er engasjert i utvikling og implementering av faglige standarder og normer, herunder etiske regler for profesjonen. Revisorforeningen er også bransjens talerør i saker som gjelder rammevilkår i bred forstand.

Hvor stor er foreningen ?

Revisorforeningen hadde ved årsskiftet om lag 4200 medlemmer.

Per, hva mener du om kjedeutviklingen i bransjen ?

Jeg synes det er en positiv utvikling som totalt sett styrker fagkompetansen.

Credit News lurer litt på revisors funksjon som sparringpartner/rådgiver, kan du si litt om det ?

Spesielt i små selskaper har vi en viktig veiledningsrolle i og med at regelverket er såvidt komplisert som det er.

Dine kommentarer til dette med revisjonsplikt for de minste ASene i Norge, Per ?

Ja, gjennomsnittlig revisjonskostnad for virksomhetene er kanskje det første man tenker på, men først og fremst er det jo slik at revisjon har en betydelig samfunnsmessig verdi. Dersom små ASer fritas for revisjonsplikt vil samfunnets kontrollkostnader øke. Revisjon forebygger også økonomisk kriminalitet, noe som er veldig viktig.Uten revisjon blir hverdagen for bedriftene vanskeligere, f.eks. ift lovverket og kredittgiving. Revisjon skal bidra til et sunt næringsliv og regnskaper du kan stole på. Samfunnet er avhengig av etterrettelig informasjon. Det er bakgrunnen for revisjonsplikten.

Nylig aktualisert gjennom Terra-saken: Kan du si litt om forskjellene mellom kommunal revisjon og privat revisjon ?

Fom 2005 har kommunene kunnet velge mellom disse to, men kun et tyvetalls kommuner har så langt valgt privat revisjon. Jeg tror vi fremover vil se at stadig flere kommuner velger private revisorer til å revidere regnskapene sine. Kommunene trenger den omfattende kompetansen som private revisorer besitter.

Hva er dine synspunkter på NUF-selskaper ?

Først vil jeg si at det selvfølgelig finnes mange seriøse og solide NUFer i Norge. Den viktigste begrunnelsen for å etablere et AS eller NUF fremfor et ENK, er imidlertid å begrense eierens personlige ansvar. Ansvarsbegrensningen i et NUF er imidlertid en illusjon. Svært få banker vil gi driftskreditt eller lån til selskapet uten at det stilles personlige garantier. Det vil også være vanskelig å få leverandørkreditt. I tillegg kan det bli en del plunder og heft når man skal forholde seg til to lands lovgivning.

Hvilke følger vil du si at de store, mye mediaomtalte sakene, type Finance Credit og Sponsor-Service, har hatt, sett fra et revisorsynspunkt ?

Følgene av disse uheldige sakene har faktisk vært stort sett positive, vil jeg si. Sakene har bidratt til økt fokus på regnskap/revisjon, spesielt i større virksomheter og ikke minst, i disse selskapenes styrer.

Hva vil du si er status for DnR nå ?

Kvalitetsmessig meget bra. Jeg kan få nevne at DnR i 2006 gjennomførte totalt 384 kontroller av egne medlemmer. 4 revisorer passerte ikke nåløyet og ble oversendt Kredittilsynet for videre oppfølging. Det er meget strenge regler og krav som skal overholdes for å imøtekomme kvalitetskontrollen til DnR.

Hva venter dere fremover ?

Vi forventer desverre at oppslag om regnskapsovertredelser, konkurskriminalitet, grove bedragerier og hvitvasking vil prege nyhetsbildet også fremover – ja kanskje i enda større grad en før.

Vi i DnR skal uansett fortsette å arbeide målrettet for at:

• bransjen har høy anseelse skapt gjennom alle interessenters oppfattede verdi av   revisors kompetanse, tjenester og produkter

• en karriere innen revisjon oppfattes som attraktivt og at bransjen fortsatt lykkes i å   tiltrekke seg dyktige mennesker

• bransjen holder høy faglig og etisk kvalitet og at markedet anerkjenner og verdsetter   dette

• bransjen har gode, formålstjenlige og internasjonalt harmoniserte rammevilkår

 

Per, du har også noen verv ved siden av jobben ?

Ja, jeg er blant annet styreleder i Norsk Regnskapsstiftelse og medlem av Revisjonspliktutvalget.

Hvorfor vil du anbefale ungdom i dag å vurdere revisoryrket ?

Fordi at med revisorutdanning og yrkespraksis som revisor står mange dører åpne. Jobb- og karrieremulighetene er gode. Innen revisjon vil du få en utfordrende, interessant og lærerik jobb. Bare dine egne ambisjoner setter grenser for hva du kan gjøre.

Helt til slutt, Per, hva foretrekker du å holde på med i fritiden ?

Det er friluftsliv, både ved sjøen og på fjellet. Vi har to barn som er aktive innen alpint og fotball som skal følges opp; så en del tid går selvfølgelig med til det.

Credit News takker for en hyggelig og lærerik samtale og ønsker Per og DnR lykke til videre.

 Den norske Revisorforening